Kánikulában is van fontos teendő a kertben!

Kánikulában is van fontos teendő a kertben!

Augusztusban is érdemes elkezdeni új növények termesztését a kertben: összegyűjtöttem a még idei sikerrel kecsegtető feladatokat ehhez.

Ebben az esztendőben igen melegben és sok csapadékban részesített minket a Természet és augusztusban is kánikulára, (egyesek szerint sok felhőszakadásra, mások szerint aszályra) számíthatunk. Pedig a kertészek szorgalmasan készülnek a másodvetésekre, hogy a rendelkezésükre álló területről minél több, értékes terményt takaríthassanak be. (Nem véletlen, hogy többen azzal a kérdéssel kerestek fel, hogy honnan származik a „kánikula” kifejezés? Nos, ez a latin caniculus, vagyis kis kutya, kutyus szóból származik, és arra utal, hogy a nagy melegben a kutya is kilógatja a nyelvét. Érdekes, hogy a kifejezést milyen sok nyelv átvette és használja: franciául canicule, angolul dog days, németül Hundstage.)

kanikulaban teendo 03

Kánikula idején lehetőleg kora reggel és késő délután kell kertészkedni és sok-sok vizet kell fogyasztani. Az étkezésben is előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket és azoknak a célszerű mennyiségét! Diákkoromban hallottam a máig időszerűnek bizonyult szabályt: ebédre egy csészényi (lehetőleg gyümölcs-) leves, egy tenyérnyi hal vagy húsféle, egy kézfejnyi (burgonya, rizs, tarhonya, spagetti) köret, egy ökölnyi gyümölcs és két pohár víz.

kanikulaban teendo 10

Ha letermett a kert egy szeglete...

A tárgyra térve: ilyenkor már üresek a veteményes kert saláta, hónapos retek, karalábé, zöldhagyma, karotta ágyásai. Ezekből sürgősen ki kell takarítani a gyomokat, fel kell ásni és el kell gereblyézni, hogy elvethessük az uborka, a cukkini, a sárgarépa, a cékla, az őszi és a téli retek, a sóska és a spenót magjait ügyelve arra, hogy mindegyikből rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk. Vethetünk még csemegekukoricát is; legfeljebb, ha nem érnek be a csövek, a szára még jó lesz a fagyérzékeny bokrok (füge, kivi, gránátalma) téli takarására.

kanikulaban teendo 04

Salátákat nyár végére is!

El kellene felejtenünk azt a régi szokást, hogy fejes salátát csak tavasszal fogyasztunk! Az augusztus elején vetett és palántázott, sokféle (kötöző, tépő, mezei stb.) saláta egy része már az őszi hónapokban fogyasztásra alkalmas lesz, a többi áttelel és a legkorábbi friss zöldséget szolgáltatja.

kanikulaban teendo 05

Télre szánt zöldségeinket most vessük el

Különös figyelmet érdemelnek a téli fogyasztásra termelt zöldségfélék, mint a téli póréhagyma és az újdonságnak számító gumós kömény; ez utóbbi a karalábéhoz hasonló méretű gumót fejleszt, amely hónapokig jól tárolható és sokféle módon feldolgozható. Feltétlenül vessünk leveles (fodros) kelt, amely a 80-100 cm magasra növő szárán nagy, fodros, húsos leveleket fejleszt; ezeket akár a fagyos, havas téli napokon is lehet szedni, mindig csak annyit, amennyit a konyhaművész családtag feldolgoz. A többi látványos dísze marad a kertnek!

kanikulaban teendo 06

Vigyázzunk a szőlőnkre!

Fordítsunk fokozott gondot a termő szőlőtőkékre: a túlságosan dús lombozat késlelteti a cukorképződést és a fürtök beérését, ezért a hónaljhajtásokat tőből vágjuk ki, a túlságosan hosszúakat pedig csonkázzuk meg. A fürtök felett a hajtásokon azonban feltétlenül maradjon három-négy, egészséges lomblevél.

Az utóbbi hetek igen meleg és csapadékos időjárása kedvezett a gombabetegségek (peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás) terjedésének, ezért a késői érésű tőkéket még meg lehet permetezni szigorúan ügyelve az egészségügyi várakozási idő betartására!

kanikulaban teendo 09

A koratavaszi virágok titka

És ne feledkezzenek meg arról sem, hogy augusztusban kell elvetni az árvácska, a százszorszép, a nefelejcs, a sárga viola magjait is: ezek kikelnek, a palántáik megerősödnek, átvészelik a zord teleket is és korai virágpompával köszöntik a nehezen várt tavaszt!

kanikulaban teendo 08

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR